Скъпи гости,

ДОБРЕ ДОШЛИ във ВАКАНЦИОНЕН КЛУБ ВИЛА РОМАНА.

С тази информация се надяваме да направим престоя Ви приятен и пълноценен.

Ваканционен клуб Вила Романа  се намира на красивия полустров Икантълъка, в курортен комплекс Карвуна, община Каварна. Тази част от Черноморието е особено привлекателна с красивите бели скали, малките естествени плажове и редките видове птици и степна растителност. В близост са природо-археологическите резервати Яйлата и Калиакра, както и три от най-добрите голф-игрища в България. През последните години Община Каварна развива активен събитиен туризъм, като едни от най-посещаваните мероприятия са: Калиакра Рок-фест, Миден и Рибен Фест, Джулай морнинг фестивал и др. Прелестите на Балчик – Двореца и Ботаническата градина, също са в непосредствена близост.

Ваканционен клуб Вила Романа  се състои от 53 апартамента – всички частна собственост на граждани от различни страни, някои от които се отдават под наем. На разположение на гостите на комплекса са: ресторант с бар, фитнес зала, открит басейн, детски кът на открито, охраняем паркинг.

РЕЦЕПЦИЯ

Работно време: 08.00 – 20.00 часа всеки ден през сезона.

Гостите се регистрират при тяхното пристигане с документ за самоличност.

Вашето МПС също подлежи на вписване в регистъра на рецепцията.

Работни езици: български, английски, руски.

Начини на плащане: по банкова сметка, в брой и с дебитна/кредитна карта.

В спешни случаи извън работно време може да се обръщате към всеки от персонала и от охраната.

НАСТАНЯВАНЕ И ОСВОБОЖДАВАНЕ

Настаняване: от 14.00 часа в деня на пристигането или по-рано по предварителна уговорка с рецепцията.

Освобождаване: до 12.00 часа в деня на отпътуването. Багажът ви може да бъде оставен на съхранение след 12.00 часа след предварителна уговорка с рецепцията.

Ключове: Желателно е при всяко напускане на апартамента да оставяте ключовете на рецепцията. По съображения за сигурност за всеки апартамент ще се предоставят по един брой  ключ  независимо от броя на настанените лица.

ТРАНСФЕРИ

За вашето удобство Ваканционен клуб Вила Романа осигурява по предварителна заявка на рецепцията посрещане и/или изпращане и превоз от/до Аерогара-Варна, Ж.П. Гара-Варна, Автогара-Каварна и Балчик.

СИГУРНОСТ, ОХРАНА И ПРОПУСКАТЕЛЕН РЕЖИМ

Територията на Ваканционен клуб Вила Романа и вътрешният ред се контролират от служители на фирма лицензирана съгласно Закона за частната охранителна дейност.

Лица и моторни превозни средства се допускат от служител на охраната след потвърждение от рецепцията или от собственик на апартамент в комплекса.

По всяко време служител на охраната може да изиска вашата легитимация, както и да извърши проверка на личен багаж, на куриерска и пощенска пратка и на помещенията, в които сте настанени.

ПАРКИНГ

Ваканционен клуб Вила Романа разполага с открит денонощно охраняем паркинг с контролиран достъп, като за всеки апартамент е предвидено по едно паркомясто. Ползването на паркинга се извършва под контрола на охраната.

ИНТЕРНЕТ

Обърнете се към рецепцията за парола за достъп и цена на услугата.

ТВ

Достъп до основни местни и международни TV-канали във всички апартаменти.

КЛИМАТИК

Всеки апартамент разполага с индивидуални климатици в зависимост от броя на стаите. Преди включването им, моля уверете се, че прозорците и вратите са затворени. Климатиците не се изключват автоматично при отваряне на врати и прозорци. Нека заедно използваме разумно електричеството и опазваме природата .

ЕЛЕКТРИЧЕСТВО И ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕДИ

220 Volt.

Всеки апартамент разполага с базово кухненско оборудване и бойлер. За нагряването на водата са необходими около 20 мин., след като сте включили бойлера от ключа в коридора. Моля не променяйте позициите на терморегулаторите.

Не се допуска ползването на лични и необезопасени електрически уреди.

ЕКОЛОГИЯ

Ваканционен клуб Вила Романа е пионер при използването на биопречистване сред обектите по Северното Черноморие. Модерното пречиствателно съоръжение на отпадните води щади Природата, за което са необходими и вашите усилия. Моля не изхвърляйте в канализацията отровни и опасни вещества, мазнини, хартия и други материали, които биха довели до затруднения в пречистването.

Ако считате, че спалното бельо и хавлиите ви не се нуждаят от подмяна на всеки трети ден, моля не ги оставяйте на пода. Всяка малка стъпка е от значение.

ПЪРВА ПОМОЩ

При необходимост от спешна медицинска помощ се обърнете към рецепцията или охраната.

ПОЖАРОИЗВЕСТЯВАНЕ

Всеки апартамент и помещенията за обществено ползване във Ваканционен клуб Вила Романа са снабдени с индикатори за пожароизвестяване. Спазвайте забраните за тютюнопушене.

КАМИНИ

В някои от апартаментите са изградени камини, които не могат да се ползват за приготвяне на храна.

ПОЩЕНСКИ УСЛУГИ

При нужда от куриерски и пощенски услуги се обърнете към рецепцията.

ПОЛЗВАНЕ НА БАСЕЙНА И ОБОРУДВАНЕТО

Дълбочина на басейна: от 100 см до 168 см.

Обособен е участък за деца и хора със затруднения.

Време за ползване на басейна и оборудването: 07.00 – 21.00 часа. Извън тези часове охраната има право да отстрани всяко лице нарушило забраната.

Работното време на спасителя е от 08.00 до 17.00 часа

Не се допуска ползването на басейна и прилежащата непосредствено територия от лица под 12-годишна възраст без придружител. Ваканционен клуб Вила Романа не носи отговорност в случай на инциденти и увреждания.

Не се допуска ползването на басейна и оборудването около него от лица в нетрезво или неадекватно състояние, от лица създаващи замърсяване, шум и безпокойство, както и при неспазване на личната хигиена и увреждане на имуществото. В подобни случаи охраната има право да отстрани съответното лице.

Препоръчваме ви да се консултирате с личния си лекар относно здравословното ви състояние и къпането и плуването в басейна.

Не се допуска резервиране на оборудването чрез оставяне на лични вещи. В подобни случаи персоналът и охраната имат право да ги отстранят.

Не се допуска преместване и използване на вещи от оборудването на територията извън басейна и в апартаментите.

ФИТНЕС

Работно време: 08.00- 19.00 часа.

За уточняване на времето и цената на ползването на фитнеса се обърнете към рецепцията.

Препоръчително е да се консултирате с личния си лекар във връзка със здравословното ви състояние преди ползването на уредите.

МАСАЖ

По предварителна уговорка с рецепцията.

РЕСТОРАНТ                                                    

Работно време:         08.00 – 23.00 часа

Закуска:                       08.00 – 10.00 часа

Обедно меню:            12.00 – 14.30 часа

Ресторантът разполага с вътрешна и външна част за общо до 120 гости. Предлагат се ястия предимно от националната българска кухня. По ваша предварителна заявка могат да бъдат приготвени ястия извън менюто.

Не се допуска ползването и/или изнасянето на ресторантското оборудване и обзавеждане извън ресторанта, за частни гостувания и мероприятия.

Охраната има право да се намеси и да отстрани всяко лице в нетрезво или неадекватно състояние, лице създаващо шум и безпокойство, както и при неспазване на хигиената и увреждане или изнасяне на имуществото.

ОБЩИ ПРАВИЛА НА ПОВЕДЕНИЕ

Не оставяйте без надзор децата и близките ви, които страдат от физически или ментални увреждания или затруднения.

Домашни любимци /животни от всякакъв вид/ не се допускат на територията на Ваканционен клуб Вила Романа.

Разполагането на лично имущество върху общите части и зелените площи не се допуска.

Въздържайте се от всякакви дейности и поведение създаващи шум и безпокойство в часовете между 14.00 ч.-16.00 ч. и 24.00 ч.-08.00 ч.

Не се допуска вкарването, ползването и съхраняването на оръжие, на леснозапалими, взривни и излъчващи силна миризма вещества на територията на Ваканционен клуб Вила Романа.

Всяко увреждане на имущество в апартамента, в общите части, на съоръженията и оборудването, на зелените площи и растенията, се обезщетява по паричната им равностойност. Заплащането на щетите се извършва на рецепцията най-късно при напускането в края на престоя.

УКАЗАНИЯ
за осъществяване на пропускателния режим
на територията на Ваканционен клуб Вила Романа

1. Пропускателният режим на територията на Ваканционен клуб Вила Романа се осъществява от служител на фирмата за охрана, чийто пост е при бариерата за влизане на територията на Ваканционен клуб Вила Романа.

2. Дежурният на пост регулира влизането и излизането на лица и автомобили на територията на Ваканционен клуб Вила Романа.

3. Дежурният на пост има право при съмнения да проверява куриерските и пощенските пратки, както и доставките на стоки и материали за целите на функционирането на обектите в комплекса.

4. Не се допуска контакт на дежурния на пост с гостите на комплекса извън изпълнението на служебните му задължения, както и престой на лица в отреденото за дежурния помещение.

5. Контролът на достъпа на физически лица на територията на Ваканционен клуб Вила Романа се осъществява като:

5.1. собствениците се допускат след легитимация с лична карта или паспорт докато дежурните не ги опознаят визуално. За целта на поста се осигурява списък по апартаменти с имената на собствениците

5.2. гости на собствениците се допускат след легитимация и когато собственикът лично посрещне гостите, подал е предварително информация на рецепцията или на охраната за очакваното посещение, или изрази съгласието си след като надлежно бъде уведомен от охраната.

5.3. други посетители/ гости или туристи/    се допускат след предварително подадена информация или потвърждение от рецепцията като задължително се насочват към рецепция за първоначална регистрация. В неработно време на рецепция задължително се установява връзка по мобилините телефони с лицата за контакт и тогава се осъществява достъпа.

5.4. външни лица – снабдители, доставчици, техници и други, се допускат след легитимация и потвърждение от страна на рецепцията или администрацията на Ваканционен клуб Вила Романа.

5.5. при необходимост може да бъде извършена проверка на внасяния багаж, включително стоки и други материали, като за целта могат да бъдат използвани технически средства.

5.6. не се допуска внасянето на боеприпаси, взривни, химически или биологически активни или лесно запалими вещества.

 

6. Контролът на достъпа на МПС на територията на Ваканционен клуб Вила Романа се осъществява след легитимация на лицата като:

6.1. МПС на собственици се допускат свободно на паркинга на територията на Ваканционен клуб Вила Романа.

6.2. МПС на гости се допускат, ако са налични свободни паркоместа, освен ако гостите не са отседнали в апартамент. Дежурният вписва в нарочна книга регистрационния номер на МПС, самоличността на този, който го управлява, а ако лицето не е отседнало в комплекса – и съответния апартамент, в който отива.

6.3. МПС на други външни лица – снабдители, доставчици,  техници, лица от персонала и други, се допускат след потвърждение от страна на рецепцията или администрацията на Ваканционен клуб Вила Романа, при условие, че няма да бъдат създадени неудобства на ползващите паркинга собственици и гости

 

7. Не се допуска извършването на доставки във Ваканционен клуб Вила Романа в периода от 22.00 до 08.00 часа и от 14.00 до 16.00 часа.

 

8. При желание на лице / извън упоменатите в т.5.1 , 5.2 и 5.3 /да влезе на територията на комплекса дежурният на пост проверява неговата легитимация и уведомява задължително лицето на рецепцията,

9. Изпълнителят е длъжен да представя на Възложителя седмичен отчет за посещенията в комплекса в периода 01 юли – 30 Септември и месечен отчет през останалите месеци от годината.

 

Настоящите указания са изготвени и подписани от Възложителя и Изпълнителя по Договор за охрана от № 7 С/19  в съответствие с параграф т.7 и е приложение и неразделна част от същия договор.

Тези Указания се подписаха в 2 /два/ еднообразни екземпляра – по един за всяка от страните и са неразделна част от Договора за охрана.

ПРАВИЛНИК ЗА ВЪТРЕШНИЯ РЕД  НА ВАКАНЦИОНЕН КОМПЛЕКС

„ВИЛА РОМАНА”

I. ЦЕЛ

 1. Настоящият Правилник е създаден с цел успешното осъществяване на ползването, поддръжката, стопанисването и управлението на Комплекса и съдържа определени ограничения по отношение неговото използване, които са важни за спокойното и мирно осъществяване на правата на пребиваващите и се възприемат с пълно разбиране от всички тях.
 2. Разпоредбите на настоящия Правилник обвързват всички собственици на обекти в комплекса, всички наематели, гости и останалите лица, ползващи на самостоятелно правно основание дадена част от комплекса, наричани общо по-долу „пребиваващи”. При използването на коя да е част от Комплекса пребиваващите са длъжни да съобразяват разпоредбите на настоящия правилник.

II. ПОНЯТИЯ

 1. Комплекс  е Ваканционен комплекс ВИЛА РОМАНА, находящ се в с. Топола, Община Каварна, п.к.9654, местност Иканталъка, ул. „Тринадесета”, състоящ се от апартаменти за сезонно обитаване, административни офиси,  ресторант, складови помещения, масаж и фитнес зала, разположени в 3 самостоятелни сгради- блок А, блок Б и блок В, вкл. открит басейн, пречиствателното съоръжение за отпадни води,  открита детска площадка, зелени площи, алеи и открит паркинг.
 2. Обект е индивидуален номериран недвижим имот (апартамент), предмет на самостоятелно право на собственост.
 3. „Ваканционен клуб Вила Романа” АД   е:
  – дружеството, което е собственик на басейна , детската площадка, зелените площи, алеите и паркинга, които е предоставило за ползване на собствениците и обитателите при спазване на договорените условия и този правилник;
  – дружеството, което извършва лично или чрез трети лица дейността по управлението и поддръжката на Комплекса, съгласно договор за обслужване и поддръжка, сключен с всеки Собственик.
 4. Собственик е лице, притежаващо собственост върху Обект в Комплекса;
 5. Обитател – лице, което не е Собственик, пребиваващо в Комплекса, като, но не само- наемател, гост, ползвател, временно пребиваващо лице, на което Собственик е осигурил достъп до Обект или до Комплекса.
 6. Общи части- основите на сградите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, стълбите, площадките, покривите, комините, външните входни врати на сградата, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, водосточните тръби и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползване при обичайната експлоатация на Обектите, вкл. тези по т.3 по-горе, предоставени от „Ваканционен клуб Вила Романа” АД за общо ползване.
 7. Разходи за обслужване , управление и поддръжка са средствата за почистване, озеленяване и поддържане на градината, осветление,  за консумативи, за абонаментно управление на асансьора, за поддръжка на съоръженията и инсталациите към Общите части ,за ежегодното почистване на Обектите , за обслужването и поддръжката на басейна , за охрана на Комплекса и възнаграждението за „Ваканционен клуб Вила Романа” АД.
 8. Планов ремонт и инвестиции (обновяване) е дейност, с която се цели повишаване на стойността на сградите и общите части, подмяна на съоръжения, инсталации, декоративни елементи и др., причинени от обичайно овехтяване.
 9. Фонд Ремонт и обновяване –  парични средства заплащани ежегодно от всички Собственици на Обекти съобразно притежаваните  идеални части от Общите части в сградата и предназначени за извършване на ремонти  и обновяване на Общите части на сградите , общите инсталации и оборудване .

III. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

 1. Собствениците, съответно Обитателите се задължават да:
  – ползват Обектите и Общите части с грижата на добър стопанин, като не възпрепятстват ползването на останалите;
  – се отнасят с уважение към другите Собственици и Обитатели и към обслужващия персонал;
  – не извършват и да не допускат извършването на действия, с които биха изложили сградите или части от тях на опасност от пожар, наводнение, замърсяване и др. подобни или на опасност от значителни повреди, независимо дали причинител на същите са техни действия или действия на трети лица, на които последните са осигурили достъп до територията на Комплекса;
  – спазват обществения ред и добрите нрави;
  – да отстраняват своевременно всякакви повреди, настъпили в притежаваните/ползваните от тях Обекти, без значение от причинилия ги фактор, които могат да доведат до причиняване на каквито и да било вреди на други Обекти и/или Общи части;
  – ползват електрическите уреди, асансьора и съоръженията на територията на Комплекса, при съблюдаване на правилата за правилната им техническа експлоатация, с цел избягване на аварийни ситуации;
  – спазват всички мерки за защита на инсталациите (водопроводна, електрическа и др.), като при
  – продължително отсъствие трябва задължително да обезопасят собствения си Обект (изключване на всички електроуреди от мрежата, източване на водата, затваряне крана на водопровода и др.), както и да обезпечат редовното му проветряване, с цел избягване появата на плесен и мухъл.
  – осигурят достъп на „Ваканционен клуб Вила Романа” АД до Обекта при спешни случаи с цел проверка, поддръжка или ремонт на общите части и частите и съоръженията за общо ползване.
 2. В случай на промяна на собствеността, всеки Собственик е длъжен
  предварително да извести „Ваканционен клуб Вила Романа” АД за своите намерения за разпореждане, както и да предостави информация за новия собственик. Собственикът е длъжен да
  запознае купувача с настоящия Правилник.
 3. Всеки Собствениксключва договор за управление и поддръжка с „Ваканционен клуб Вила Романа” АД.
 4. Собствениците са длъжни да дават всички съгласия и пълномощни за действията, които трябва да се извършат пред компетентните административни и пр. органи за изпълнение на този Правилник и индивидуалните договори за управление и поддръжка.
 5. „Ваканционен клуб Вила Романа” АД може да приема решения по всички въпроси, касаещи вътрешния ред, ползването и поддържането на Общите части и др., вкл., но не изчерпателно:
  – да приема, изменя и допълва настоящия Правилник;
  – да определя размера на паричните вноски за разходите за управлението и поддържането на Общите части, както и размера на паричните вноски във фонд ,,Ремонт и обновяване”;
  – да извършва ремонти, реконструкции, преустройства и други дейности в Общите части, включително и в изпълнение на предписания на компетентните органи.

IV. ДОСТЪП ДО КОМПЛЕКСА

 1. Територията на Комплекса и вътрешния ред се контролират от служители на фирма, лицензирана съгласно Закона за частната охранителна дейност.
 2. Лица и моторни превозни средства , които идват на гости на Собственик се допускат от служител на охраната след потвърждение от Собственика.
 3. По всяко време служител на охраната може да изиска легитимация, както и да извърши проверка на личен багаж, на куриерска и пощенска пратка и на Обект.
 4. Във връзка с осигуряването на ефективността на охраната в Комплекса, всеки Собственик се задължава да информира дружеството на което е възложена дейността по управлението и поддръжката на Комплекса предварително в 3 дневен срок преди пристигането , за самоличността на лицата, на които е предоставил достъп до Комплекса, (включително и информация за техните автомобили), както и продължителността на престоя им. С оглед на горното Собственикът се задължава да инструктира лицата, на които предоставя достъп до Комплекса за установения ред в Комплекса, както и за спазване на дискретно поведение и присъствие, за да не се нарушава реда и спокойствието на останалите. Във всеки апартамент ще бъдат  оставени и писмени Указания за запознаване с реда в Комплекса.
 5. Всички чуждестранни лица – собственици и техните гости  се регистрират задължително на рецепция в деня на пристигането им в Комплекса съгласно чл.28 , ал.3 и ал.4 от Закона за чужденците в Република България . Служителите на дружеството , управляващо и поддържащо Комплекса подават задъжително ежедневна информация в изпълнение на горното задължение до органите на Министерство на вътрешните работи.
 6. Всички собственици , български граждани са длъжни да информират предварително в 3 дневен срок дружеството , управляващо и поддържащо Комплекса  за престоя на свои гости български граждани с оглед безпроблемното им допускане и уведомяване  на охранителната фирма.

 

V. РЕД И ЧИСТОТА

 1. Забранено е :
  – Изхвърлянето в канализацията на вещи, отпадъци и опасни течни вещества. В случай на установяване на причинителя на замърсяването, запушването или повреждането на канализацията, разноските по възстановяването са изцяло за сметка на причинителя.
  – Изтупването, изтърсването, изхвърлянето на отпадъци, вещи и предмети, изливането на вода и други течности, както и директното отвеждане на дим и газове навън от сградите през прозорците, балконите и стълбищната площадка.
  – Отглеждането на домашни любимци, рязането, късането и изкореняването на цветя, дървесни видове и клоните им, както и преминаването през обособените тревни площи.
  – Складирането на строителни материали, отпадъци и предмети в общите части на сградите (коридори, стълбищни и етажни площадки, тавани, , мазета, шахти и други) и площите за общо ползване в Комплекса, които трябва да се поддържат свободни и проходими.
  – Разполагането и използването на открити скари, барбекюта и грилове по балконите и в площите за общо ползване в Комплекса.
  – Повреждането и унищожаването на тротоарните и градинските настилки и съоръжения, на външните осветителни тела, на табели, указатели, ограждения, съоръжения, както и на всякакво друго имущество, разположено на територията на Комплекса.
  – Хвърлянето и възпламеняването на бомби, пиратки и други гърмящи и пожароопасни стоки и предмети (изключение от това правило се допуска само при честването на официални празници и събития, организирани и непосредствено контролирани от „Ваканционен клуб Вила Романа” АД, както и употребата и носенето на огнестрелни, газ-сигнални, пневматични и други оръжия и устройства на територията на комплекса.
  – Внасянето на каквито и да било наркотични вещества на територията на Комплекса.
  – Монтирането/разполагането на високоговорители, радиостанции и телевизори по балконите, с изключение на територията към басейна и ресторанта.
  – Съхраняването и/или изхвърлянето на отпадъци другаде, освен на местата, определени за това.
 2.              Децата и лицата, които страдат от физически или ментални увреждания или затруднения не бива да бъдат оставяни без надзор.
 3. Велосипеди, детски играчки и друга лична собственост не бива да затрудняват движението и ползването на Общите части.
 4. Никой не трябва да причинява шум, който да смущава останалите или да си позволява действия, които нарушават правата, удобството и тишината на останалите. Тихите часове са между 14:00 – 16:00 часа и 24:00 -8:00 часа, в които е забранено провеждането на шумни увеселения.
 5. Собствениците отговарят за ползването, външния вид и структурната цялост на балконите. Балконите трябва да са в чист вид през цялото време, като се забранява простирането на хавлии и бельо по перилата.
 6. Достъпът на автомобили на територията на Комплекса е регулиран. Паркирането е разрешено само на специално предвидените за целта места. Забранява се необосновано продължителното загряване и форсиране на място на двигатели на МПС, както и безконтролното включване на алармени системи.
 7. Забранено е извършването на ремонтни работи по автомобила на паркинга. Само в извънредни ситуации могат да бъдат извършвани ремонтни работи, след което мястото трябва да бъде почистено.
 8. Забраните за пушене на обозначените места следва да се спазват.
 9. Камините не могат да се ползват за приготвяне на храна.
 10. Басейн:
  – Време за ползване на басейна и оборудването: 07.00 – 21.00 часа. Извън тези часове охраната има право да отстрани всяко лице нарушило забраната.
  – Не се допуска ползването на басейна и прилежащата непосредствено територия от лица под 12-годишна възраст без придружител.
  – Не се допуска ползването на басейна и оборудването от лица в нетрезво или неадекватно състояние, от лица създаващи замърсяване, шум и безпокойство, както и при неспазване на личната хигиена и увреждане на имуществото. В подобни случаи охраната има право да отстрани съответното лице.
  – Не се допуска резервиране на оборудването чрез оставяне на лични вещи. В подобни случаи персоналът и охраната имат право да ги отстранят.
  – Не се допуска преместване и използване на вещи от оборудването на територията извън басейна и в апартаментите.
  – Къпането и използването на плавателни съоръжения от всякакъв тип в басейна се извършва при строго спазване на инструкциите за безопасност, обявени на достъпни места.
 11. Фитнес: Работно време на фитнеса е: 08.00- 19.00 часа.
 12. Ресторант:
  – Време за ползване на ресторанта: 00 – 23.00 часа;
  – Не се допуска ползването и/или изнасянето на ресторантското оборудване и обзавеждане извън ресторанта, за частни гостувания и мероприятия.
  – Охраната има право да се намеси и да отстрани всяко лице в нетрезво или неадекватно състояние, лице създаващо шум и безпокойство, както и при неспазване на хигиената и увреждане или изнасяне на имуществото.
 13. Детската площадка в Комплекса е предназначена за деца. С цел запазване целостта на уредите и съоръженията е забранено ползването им от възрастни. С цел спазване на правилата и уважавайки правото на спокойна и тиха почивка на останалите, не е желателно ползването й по време на определените тихи часове.

VI. РЕМОНТ И ПРЕУСТРОЙСТВА В ОБЕКТИТЕ

 1. Собствениците нямат право да правят преустройства, засягащи Общите части, да подменят входните врати, да извършват промени, изменения и добавки към електрическите, ВиК, климатичните и други инсталации, без предварителното писмено съгласие на „Ваканционен клуб Вила Романа” АД;
 2. Не се допуска разполагането на знаци и табели, както и каквото и да било изменение по фасадите, прозорците, вратите или други части от екстериора на сградите и Общите части, с изключение на климатици, тенти и вентилатори, след получаване на съгласие от страна на „Ваканционен клуб Вила Романа” АД за това.
 3. Не се разрешава на Собствениците да боядисват или по друг начин да променят вида на която и да е част от екстериора на сградите, нито да строят и да извършват ремонтни дейности извън рамките на своята собственост. Подобни преустройства и ремонти на територията на Комплекса се организират и извършват само и единствено от „Ваканционен клуб Вила Романа” АД при постигната договореност със Собствениците.
 4. За задоволяване на битови потребности, строителни-монтажни дейности могат да се извършват в интервала от 08.00 до 14.00 часа и от 16.00 до 18.00 часа след предварително уведомяване.
 5. Решенията за плановите ремонти се взимат от „Ваканционен клуб Вила Романа” АД,
 6. Основни ремонти вътре в обектите се извършват след съгласуване с „Ваканционен клуб Вила Романа” АД,.

VII. РАЗХОДИ. БЮДЖЕТ НА КОМПЛЕКСА. ФОНД „РЕМОНТ И ОБНОВЯВАНЕ”.

 1. Собствениците са длъжни да участват в Разходите за  обслужване, управление и поддръжка.
 2. Собствениците заплащат консумираната ел.енергия, ВиК, кабелни услуги, интернет и др. подобни, отнасящи се до собствения им Обект.
 3. Собствениците заплащат дължимите местни данъци и такси за собствеността си.
 4. Собствениците заплащат дължимите по настоящия Правилник и договорите за обслужване ,управление и поддръжка суми в уговорените срокове.
 5. Разходите за обслужване  управление и поддръжка са дължими, независимо от ползването на Обекта и/или Общите части.
 6. В случай на отдаване под наем или преотстъпване ползването на трети лица, всички разноски по настоящия Правилник, съответно по индивидуалните договори за управление и поддръжка се дължат от Собствениците, като отношения им с наемателя/ползвателя са въпрос на договаряне между тях.
 7. Средствата от фонд „Ремонт и обновяване” се оползотворяват по предвидения от закона ред. Сумата за фонд „Ремонт и обновяване” се внася от Собствениците по реда за плащане на годишната такса (възнаграждение) за управление и поддръжка съгласно сключения индивидуален договор за управление и поддръжка.

 

VIII. ОТГОВОРНОСТ. КОНТРОЛ И САНКЦИИ

 1. Собствениците са длъжни да не допускат малолетни и непълнолетни членове на техните семейства или лица, на който са предоставили достъп до собствени им обект или до Комплекса да извършват действия, които нарушават установените правила за вътрешния ред или водят до нанасяне на вреди на имущество на територията на Комплекса.
 2. За вредите, произлезли от каквито и да е вещи, отговарят солидарно
  Собственикът и лицето, под чийто надзор те се намират.
 3. Отстраняването на материални щети, нанесени на Общите части по вина на Собственика или лице, на което последният е предоставил достъп до Обект или до Комплекса, е за сметка на Собственика.
 4. Собствениците отговарят в пълен размер и за всякакъв вид вреди, причинени на друг/и Обект/и или на Общите части, както и за вреди, причинени на друго лице. В случай, че тези вреди са причинени от временно пребиваващо лице, на което Собственикът е предоставил достъп до Обекта и/или Комплекса, отговорността е солидарна.
 5. „Ваканционен клуб Вила Романа” АД не носи отговорност за евентуална загуба или кражба на лично имущество от Обекта и/или Комплекса, както и за действията на лицето, на което е възложена изцяло или отчасти дейността по управлението и поддръжката на Комплекса.
 6. Собственик, извършил преустройство в Обекта или на Общите части в нарушение, е длъжен да отстрани направеното преустройство. В този случай Собственикът е длъжен да отстрани за своя сметка всички повреди или други неблагоприятни последици от извършването на преустройството, които касаят останалите Обекти или Общите части, както и да поеме изцяло повишените разходи по почистване и поддръжка на Общите части, породени от преустройството.
 7. Контролен орган по прилагането на този Правилник е „Ваканционен клуб Вила Романа” АД, който осъществява тази дейност, съблюдавайки разпоредбите на настоящия Правилник.
 8. Жалби по повод управлението и поддръжката на Общите части или отнасящи се до действията на Собственици или Обитатели се подават в писмен вид до „Ваканционен клуб Вила Романа” АД.
 9. При нарушаване от страна на Собствениците, съответно Обитателите на настоящия Правилник, „Ваканционен клуб Вила Романа” АД съставя протокол, който се подписва от двама свидетели на нарушението. На основание на този протокол се изготвя писмено предупреждение с 5-дневен срок за отстраняване на нарушението, а ако нарушението е такова, че не подлежи на отстраняване – въз основа на протокола се налага имуществена санкция в размер на 2% от годишната такса (възнаграждението) за управление и поддръжка, а при повторно нарушение, наложената по протокола имуществена санкция е в размер на 10% от дължимата годишна такса.
 10. При неотстраняване на нарушението в срок нарушителят се санкционира с имуществена санкция в размер на 2% от годишната такса, която е дължима в 10-дневен срок от получаване на писменото предупреждение. При неплащане в срок на имуществената санкция се дължи лихва за забава в размер на 0,1% на ден върху дължимата сума за всеки ден забава от датата на падежа до датата на плащането.
 11. Задължено лице по т.9 и т.10 по-горе е нарушителят, като Собственикът, който му е предоставил достъп до Комплекса, носи солидарна отговорност.
 12. „Ваканционен клуб Вила Романа” АД съставя книга за нарушенията, състояща се от екземпляр от всеки протокол за извършено нарушение.
 13. Плащането на глобата съгласно този Правилник не освобождава Собственика от предвидените в договора за управление и поддръжка санкции.
 14. Натрупаната сума от имуществени санкции се ползва за нуждите по поддръжката на Комплекса.

IX. ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

 1. Понятията, използвани в Договора за управление и поддръжка, имат същото значение в настоящия Правилник.
 2. Настоящият Правилник, както и бъдещи изменения в него, се прилага и за заварените Собственици към датата на влизането му в действие.
 3. „Ваканционен клуб Вила Романа” АД си запазва правото да въвежда допълнителни правила за подобряване управлението на Комплекса – правила, които ще подобряват комфорта, безопасността и реда в комплекса.
 4. Настоящият Правилник може да бъде изменян и допълван по инициатива на „Ваканционен клуб Вила Романа” АД и/или Собствениците,. Всички предложения за изменения отправени от собствениците се разглеждат и приемат от Съвета на директорите на „Ваканционен клуб Вила Романа” АД  „Ваканционен клуб Вила Романа” АД публикува измененията в Правилника в интернет на адрес: http://villaromanabg.com.

Настоящият Правилник е приет с решение на Съвета на директорите на „Ваканционен клуб Вила Романа” АД от 30.04.2018 година.